
Moruša čierna
Moruša je považovaná za superpotravinu. Má viac ako tritisícročnú históriu s liečivými účinkami, ktoré využívali už starí Číňania, Gréci a Rimania.
Obsah vitamínov a minerálov v moruši
Moruša - Účinky na zdravie
Moruša podporuje trávenie
Moruše sú prínosom pre váš žalúdok. Zmierňujú zápchu a sú tiež vynikajúcim spôsobom, ako schudnúť. Moruše obsahujú dobré množstvo vlákniny. Vaše telo potrebuje vlákninu, ktorá uľahčuje správne trávenie. Robí to tak, že sa do žalúdka nahromadí stolica a uľahčí sa pohyb potravín tráviacim traktom. Tento proces pomáha pri zmierňovaní zápchy, nadúvania a kŕčov žalúdka.
Moruša pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny
Ak sa chcete chrániť pred rakovinou, potom by ste mali vyhľadávať morušu. Moruše sú bohaté na antioxidanty a fytonutrienty, ktoré pomáhajú zastaviť rast a šírenie nádorových buniek a chránia vás pred rakovinou.
Moruše sú plné antokyanov, ktoré pomáhajú udržiavať rakovinové bunky na uzde. Obsahujú tiež resveratrol, ktorý má protirakovinové vlastnosti. Inhibičné vlastnosti rakoviny resveratrolu pomáhajú v boji proti rakovine hrubého čreva, rakoviny kože, rakoviny prostaty a štítnej žľazy.
Moruša pomáha zlepšiť krvný obeh
Moruša zlepšuje prietok krvi v tele, reguluje krvný tlak a čistí krv. Antioxidanty prítomné v morušiach pomáhajú zlepšovať funkciu krvných ciev tým, že ich udržiavajú pružné a rozšírené, čo vedie k regulácii krvného tlaku, pretože dochádza k voľnému toku krvi zo srdca do iných častí tela. Moruše podporujú produkciu červených krviniek, pretože sú bohaté na železo.
Moruše obsahujú polyfenoly, ktoré udržiavajú zdravé krvné cievy. Obsahujú tiež draslík, ktorý znižuje krvný tlak.
Moruše sa už roky používajú ako liek na zdravie krvi. Staroveká čínska medicína ich včlenila do krvných tonik, ktoré sa používali na čistenie krvi a zvýšenie jej produkcie.
Moruša pomáha pri kontrole hladiny cukru
Najmä biele moruše pomáhajú pri kontrole hladiny cukru v tele. Niektoré chemikálie prítomné v bielych morušiach sú podobné ako lieky používané na liečbu cukrovky 2. typu.
Tieto zlúčeniny v bielej moruše pomáhajú udržiavať hladinu cukru v tele v optimálnom rozsahu pomalým odbúravaním cukrov v čreve a umožňujú ich pomalé vstrebávanie do krvi.
Moruša udržuje zdravé oči
Rovnako ako mrkva, aj moruše sú dobré pre vaše oči. Zlepšujú zrak a chránia vaše oči pred voľnými radikálmi, ktoré sú príčinou degenerácie sietnice a straty zraku. Moruše obsahujú zeaxantín, ktorý pomáha znižovať oxidačný stres v bunkách, ktoré sa nachádzajú v očiach. Karotenoidy prítomné v morušiach pomáhajú predchádzať katarakte a makulárnej degenerácii.
Moruša pomáha chrániť pred chrípkou a prechladnutím
Chrípka a prechladnutie sú hrozbou hlavne v chladnejších mesiacoch. Najmä biele morušové ovocie sa používa v ľudových liekoch na prechladnutie. Biele moruše sa považujú za sťahujúce, baktericídne a tonické a správne pôsobia pri prevencii a liečbe chrípky a prechladnutia. Obsahujú tiež vitamín C a flavonoidy, ktoré bránia vzniku prechladnutia a chrípky.
Moruša udržuje zdravú pokožku
Moruše obsahujú resveratrol, ktorý chráni pokožku pred škodlivým UV lúčmi. Moruše sú bohaté na antioxidanty, ktoré sú vynikajúcimi činidlami proti starnutiu. Udržiavajú vašu pokožku mladistvú a bez vrások. Antioxidanty v moruši, ako je beta-karotén, neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú pokožku a spôsobujú jemné línie. Moruše tiež poskytujú vitamíny A, C a E, ktorých nedostatok vedie k vráskam a ich nedostatok spôsobuje suchú pokožku. Moruše sú bohaté na tieto vitamíny a pomáhajú pri liečbe suchej a jemnej pokožky. Hydratujú vašu pokožku zvnútra.
(zdroj Zdravopedia.sk)